Er Buddha ein gud?

Det er ikkje rart at folk tenke på Buddha som ein gud for buddhismen, sidan ein ofte snakkar om Buddha når ein snakkar om buddhismen. Men dette er altså ikkje rett, Buddha er ingen gud.

Buddha tyder eigentleg den ”opplyste” og blir brukt som ein ærestittel på dei som har nådd målet i buddhismen, men det blir og brukt om grunnleggjaren av buddhismen.

Siddhartha var det eigentlege namnet på han som blir rekna som grunnleggjaren for buddhismen. Siddhartha levde ein gong i mellom 600 og 400 fvt. Han voks opp i gode levekår og gifta seg som ung. Men då han var rundt 29 år opplevde han eit vendepunkt i livet sitt, dette gjorde sterkt inntrykk på han og førte til at han forlot sin familie og det behagelege liv.

Han starta med meditasjon og yoga. Og ville å gi avkall på dei materielle verdiar i verda, sidan han meinte at dette ikkje førte til at mennesket blei lykkelegare eller at livet blei meir meiningsfullt. Etter lang tid med meditasjon fekk han, ein dag han sat under eit fikentre, forståinga. Denne forståinga blir også kalla boddhi som tyder ”oppvakning”. Siddhartha hadde blitt opplyst, altså Buddha. Etter denne episoden la Siddhartha grunnlaget for buddhismen nemleg, dharma som er læra i buddhismen.

Buddha blir sett på som ein viktig person for buddhistane. Han var eit vanleg menneske som klarte å bli opplyst. Han klarte å oppnå nirvana. Han var eit forbilde for andre buddhistar og viste korleis dei kunne leva. Buddah er ingen gud for mennesket, men blei sett på som ein vegvisar og læremeister.

1 Response so far »

  1. 1

    Kristine said,

    Hei Marta!
    Dette var interessant, en god oversikt!


Comment RSS · TrackBack URI

Legg igjen en kommentar